PRIMORSKA
Primorska, gelegen in het zuidwesten van Slovenië, grenst aan Italië. Deze wijnstreek wordt het meest beïnvloed door een mediterraans klimaat en is een erg interessant wijngebied. Voor de zonnige wijngaarden zijn de matigende invloed van de Adriatische zee, de mineraalrijke gronden en de burja van belang. De burja is de krachtige, koele Noordoosten wind, die in de lente en in de herfst door de wijnranken blaast. Hij houdt de grond droog, waardoor alleen de sterkste planten gedijen. De wijnen uit Primorje zijn vaak droog en rijk aan mineralen, met bescheiden zuren en subtiele aroma’s.
PODRAVJE
Podravje in het noordoosten is het grootste wijngebied waar driekwart witte wijn wordt geproduceerd. Vroeger stond het bekend voor halfzoete wijnen met een laag alcoholgehalte. Nu is het gebied in volle ontwikkeling en zijn er steeds meer domeinen waar verrassend mooie wijnen worden gemaakt. In de druivenrassen zijn Duitse invloeden te herkennen die vergelijkbaar zijn met de populairste druiven uit het Rijn-‐ en Moezelgebied. Maar het warmere klimaat en de speciMieke bodemsamenstelling maken de Sloveense wijnen rijker en aromatischer.
POSAVJE
Posavje in het zuidoosten is het kleinste en minst ontwikkelde wijngebied.We proeven hier Franse invloeden. Posavje staat – evenals Bordeaux – vooral bekend om haar cuvées. Wijnboeren opereren vaak kleinschalig, vasthoudend aan lokale wijntradities, die van vader op zoon zijn overgedragen. Wat natuurlijk resulteert in geweldige wijnen.