De Sloveense wijngeschiedenis is herleidbaar tot de vroege Keltische en Illyrische stammen tussen de 5e en 4e eeuwse voor Christus. Zij hadden het wijn maken waarschijnlijk van de Grieken geleerd. Ook in de Romeinse tijd was het huidige Slovenië een bekende wijnregio.
5e-4e eeuw v. Chr.
De Middeleeuwen
In de middeleeuwen beheerste de Christelijke Kerk de wijnproductie. Maar ook Slovenië ontsnapte niet aan de Phylloxera (druifluis) die aan het eind van de negentiende eeuw de Europese wijngaarden teisterde. Veel wijnboeren gingen failliet en zochten ander werk of emigreerden.
De Middeleeuwen
Na WOII
Toen Joegoslavië werd gesticht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam –op een paar uitzonderingen na– de wijnbouw in handen van coöperatieven. De wijnbouwers waren verplicht om hun druiven naar de plaatselijke coöperatie te brengen. Daar werden ze gemengd met druiven van andere wijnbouwers, waarvan vervolgens een anonieme wijn werd gemaakt.
20e eeuw
Vanaf 1987 weigerden de Sloveense wijnbouwers om dat nog langer te doen. Zij wilden hun eigen wijn maken, onder hun eigen naam, een wijn waarop ze fier konden zijn!
20e eeuw
Sloveense Wijnen biedt een mooi alternatief voor de klassieke wijnen en wijnlanden. Zonder daarbij in te boeten aan grootsheid, karakter of traditie.